মানুহৰ শৰীৰত কিমান শতাংশ পানী থাকে | What is the percentage of water in the human body?
সমগ্ৰ শৰীৰত পানী অসমানভাৱে বিতৰণ কৰা হয়, বিভিন্ন কলা আৰু অংগত বিভিন্ন পৰিমাণৰ পৰিমাণ থাকে।
উদাহৰণস্বৰূপে, মগজু আৰু হৃদযন্ত্ৰ প্ৰায় ৭৩% পানীৰে গঠিত, আনহাতে হাওঁফাওঁ প্ৰায় ৮৩% পানীৰে গঠিত। আনকি হাড়বোৰতো, যিবোৰ পানীৰ কথা ভাবিলে হয়তো প্ৰথমে মনলৈ নাহে, তাত প্ৰায় ৩১% পানী থাকে।
সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবে সঠিকভাৱে জলসিঞ্চিত হৈ থকাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। পানীলগাৰ ফলত জ্ঞানমূলক কাৰ্য্যক্ষমতা হ্ৰাস পোৱাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি শাৰীৰিক প্ৰদৰ্শনত আপোচ হোৱালৈকে বিভিন্ন সমস্যাৰ সৃষ্টি হ’ব পাৰে।
উশাহ-নিশাহ, ঘাম, প্ৰস্ৰাৱ আদি প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে শৰীৰে অহৰহ পানী হেৰুৱাই পেলায়, যিয়ে নিয়মিত তৰল পদাৰ্থ গ্ৰহণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
ইয়াৰ হাইড্ৰেচন ভূমিকাৰ বাহিৰেও পানী হজমৰ এটা মূল উপাদান। পানীৰ দৰে পদাৰ্থ লালাত এনে এনজাইম থাকে যিয়ে খাদ্যৰ বিভাজনৰ আৰম্ভণি কৰে।
পেটত গেষ্ট্ৰিক ৰসে পাচনত অধিক সহায় কৰে, পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ শোষণত পানীয়ে লোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
সমগ্ৰ শৰীৰত তেজ আৰু পুষ্টিকৰ পদাৰ্থ পৰিবহণৰ বাবে দায়বদ্ধ ৰক্তসঞ্চালন তন্ত্ৰই পানীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি তৰলতা বজাই ৰাখে। বেছিভাগ পানীৰে গঠিত তেজে কোষলৈ অক্সিজেন কঢ়িয়াই লৈ যায় আৰু পেলনীয়া পদাৰ্থ আঁতৰাই পেলায়।
সঠিক হাইড্ৰেচনে তেজৰ আয়তন আৰু চাপৰ অনুকূল ভাৰসাম্য নিশ্চিত কৰি হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্যক সমৰ্থন কৰে।
উষ্ণতা নিয়ন্ত্ৰণতো পানীয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। ঘাম ওলোৱাৰ দৰে প্ৰক্ৰিয়াৰ যোগেদি শৰীৰে শীতল হ’বলৈ তাপ এৰি দিয়ে।
শাৰীৰিক কাৰ্য্যকলাপৰ সময়ত বা উচ্চ উষ্ণতাৰ পৰিৱেশত অতি উত্তাপ ৰোধৰ বাবে এই ব্যৱস্থা অতি প্ৰয়োজনীয়।
তেজৰ পৰা আৱৰ্জনা আৰু অতিৰিক্ত তৰল পদাৰ্থ ফিল্টাৰ কৰাৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয় অংগ বৃক্ক, ফলপ্ৰসূভাৱে কাম কৰিবলৈ পানীৰ প্ৰয়োজন হয়। পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ হাইড্ৰেচনে প্ৰস্ৰাৱৰ জৰিয়তে আৱৰ্জনা নিৰ্মূল কৰাত সহায় কৰে, যিয়ে শৰীৰত ইলেক্ট্ৰলাইটৰ সুস্থ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰে।
শৰীৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অংগ ছালত হাইড্ৰেচনৰ মাত্ৰা প্ৰতিফলিত হয়। ভালদৰে জলসিঞ্চিত ছালখন অধিক ইলাষ্টিক আৰু স্থিতিস্থাপক হোৱাৰ প্ৰৱণতা থাকে, আনহাতে পানীলগা ছালখন শুকান আৰু লেকচ্চ চেহেৰাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। সঠিক হাইড্ৰেচন ছালৰ যত্নৰ এটা মূল দিশ, যিয়ে ৰং উজ্জ্বল আৰু সুস্থ হোৱাত অৰিহণা যোগায়।
আমোদজনক কথাটো হ’ল বয়সৰ লগে লগে শৰীৰত পানীৰ গঠন সলনি হয়। কেঁচুৱাত পানীৰ শতকৰা হাৰ সৰ্বাধিক (প্ৰায় ৭৫-৭৮%) যদিও প্ৰাপ্তবয়স্ক পুৰুষৰ ক্ষেত্ৰত এই পৰিমাণ প্ৰায় ৬০% আৰু প্ৰাপ্তবয়স্ক মহিলাৰ ৫৫% লৈ হ্ৰাস পায়।
বয়স বৃদ্ধিয়ে শৰীৰৰ পানীৰ পৰিমাণো প্ৰভাৱিত কৰে, বয়সস্থ ব্যক্তিৰ সাধাৰণতে পেশীৰ ভৰ হ্ৰাস আৰু চৰ্বিৰ কলা বৃদ্ধিৰ দৰে কাৰকৰ বাবে পানীৰ শতকৰা হাৰ কম হয়।
পানীৰ উপৰি মানুহৰ শৰীৰ জীৱন ধাৰণৰ বাবে অপৰিহাৰ্য বিভিন্ন বৃহৎ পুষ্টি আৰু অণুপুষ্টিৰে গঠিত। প্ৰটিন, চৰ্বি, কাৰ্বহাইড্ৰেট, ভিটামিন, খনিজ পদাৰ্থই শৰীৰৰ গঠন, শক্তি উৎপাদন আৰু সামগ্ৰিক কাৰ্য্যক্ষমতাত অৰিহণা যোগায়। সুষম খাদ্য লাভ কৰিলে শৰীৰে বৃদ্ধি, কলা মেৰামতি আৰু অনুকূল স্বাস্থ্য বজাই ৰাখিবলৈ প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ উপাদান লাভ কৰাটো নিশ্চিত হয়।
সামৰণিত ক’ব পাৰি যে মানৱ শৰীৰৰ গঠন হৈছে পানী আৰু অত্যাৱশ্যকীয় পুষ্টিকৰ উপাদানৰ এক উল্লেখযোগ্য আন্তঃক্ৰিয়া। শৰীৰৰ কাৰ্য্যত পানীৰ তাৎপৰ্য্য বুজিলে সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ বাবে জলসিঞ্চিত হৈ থকাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। শৰীৰৰ ভিতৰত পানীৰ জটিল ভাৰসাম্যই মানুহৰ জৈৱিক ব্যৱস্থাৰ জটিলতা আৰু আশ্চৰ্য্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
Comments
Post a Comment